
Δρ. Δέσποινα Ζαβράκα
Αρχιτέκτων Μηχανικός - Επίκουρη Καθηγήτρια
Αρχιτέκτων Μηχανικός (Diploma Mackintosh School of Architecture, G.S.A.) με Μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική Τοπίου (Μ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.) και Διδακτορικό στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και Αρχιτεκτονική Τοπίου (τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.).

Δρ. Δέσποινα Ζαβράκα
Αρχιτέκτων Μηχανικός - Επίκουρη Καθηγήτρια
- Phone:+30 23210 49326
- Email:ddzavraka@gmail.com
Η Δέσποινα Ζαβράκα είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός (Diploma Mackintosh School of Architecture, G.S.A.). Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Αρχιτεκτονική Τοπίου (Μ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.) και είναι Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.. Στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής της ερεύνησε πτυχές της αρχιτεκτονικής και του τοπίου, κάτω από το πρίσμα της διαπολιτισμικότητας και των αναδυόμενων συσχετισμών μεταξυ φυσικών και αστικoποιημένων περιοχών του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, μελέτησε πτυχές του συνθeτικού έργου των ελβετών αρχιτεκτόνων τοπίου Dieter Kienast και Gunther Vogt.
Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια, με γνωστικό αντικείμενο «Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Αρχιτεκτονική Τοπίου» στο τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. – ένταξη στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος), διδάσκοντας τα μαθήματα: «Εισαγωγή στη Μεθοδολογία της Σύνθεσης», «Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός», «Αρχιτεκτονικός & Αστικός Σχεδιασμός», «Αρχιτεκτονική Τοπίου», και «Ανάλυση-Σύνθεση Τοπίου». Διδάσκει επίσης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ως Εντ. Επίκουρη Καθηγήτρια και ως προσκεκλημένη διδάσκουσα, ενώ συμμετέχει επίσης σε δύο τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία σχετίζονται με σύγχρονες πτυχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, του σχεδιαμσού τοπίου και τεχνολογιών αιχμής (V4design & MindSpaces, EU Horizon 2020 Research Projects).
Η Δέσποινα Ζαβράκα έχει πρόσθετο διδακτικό έργο, με τη μορφή αυτόνομης διδασκαλίας, συνδιδασκαλίας, θεματικών διαλέξεων και επίβλεψης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών «Αρχιτεκτονικής Τοπίου» και «Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού» του Α.Π.Θ., καθώς επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων» του Ε.Α.Π., αλλά και «Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στη Μεσόγειο» του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. και «Επεμβάσεις σε Υφιστάμενα Κτίρια και Αστικά Σύνολα: Ενισχύσεις, Επανάχρηση και Χωρικές Αναπλάσεις» του Τ.Ε.Ι. Κ.Μ.
- Υπεύθυνη Erasmus τμήματος
- Εκπρόσωπος τμήματος στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας - ΕΛΚΕ
- Μέλος συνέλευσης τμήματος
- Μέλος επιτροπής αξιολόγησης Συμβασιούχων καθηγητών
- Μέλος επιτροπής αξιολόγησης κατατακτήριων εξετάσεων
Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της συνοψίζονται στη σχέση μεταξύ φύσης και πόλης σε όλες τις κλίμακες του σχεδιασμού, με έμφαση στις ανερχόμενες συνθετικές διερευνήσεις, στη διαπολιτισμικότητα και στους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς. Έχει εξιδείκευση σε ειδικά ζητήματα σχεδιασμού όπως χώρων ταφής και καύσης, χώρων προσωρινής κατοίκησης, με έμφαση στη σχέση τους με τον άνθρωπο και την πόλη.
Συντόνισε και επιμελήθηκε το διεθνές κάλεσμα «Καταφύγια για την Ανθρωπότητα: Προτάσεις για επείγουσα υποδοχή ανθρώπων στη Μεσόγειο». Έχει συμμετάσχει σε πάνω από είκοσι (20) πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με θέμα τον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, και την Αρχιτεκτονική Τοπίου, έχοντας αποσπάσει διακρίσεις και βραβεύσεις. Το αρχιτεκτονικό της έργο περιλαμβάνει εύρος μελετών και εφαρμογών.
Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά, επιστημονικά προγράμματα και διεπιστημονικές ομάδες για τη διερεύνηση ειδικών συνθηκών του αστικοποιημένου τοπίου. Παρουσιάζει τακτικά το έργο της και είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων όπως το WINDK (World Landscape Architecture), Changing Cities, AESOP, Ambiances Tommorrow (International Ambiances Network), IFLA World Congress, ενώ συντόνισε το 1ο διεθνές συνέδριο για τις «Πολλαπλές Έννοιες του Παραδείσου» με έμφαση στους Ισλαμικούς Κήπους του ερευνητικού κέντρου MOHA.
Το πρόσφατο βιβλίο της ‘urbanBLUR’ (Θεσσαλονίκη: 2015, CND publications), είναι επιμέλεια αγγλόφωνης έκδοσης, και σχετίζεται με σύγχρονα ζητήματα της αρχιτεκτονικής του τοπίου και της πόλης. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα όπως ‘Transitional Landscapes: Cemeteries and the Urbanism of Silence’ (Στο: Goodman, ed, UNISCAPE:. Landscape and Ιmagination. Παρίσι: 2013, Bandecchi & Vivaldi Editori), ‘Neo-Medievalism: Emerging matters of death’ (Στο: M. Voyatzaki, ed., What's the matter: Materiality and materialism at the age of computation. 2014, ENHSA e-book) και ‘Neo-Medievalism: Towards cultural delegations of death’ (Στο: A. Tellios, ed., Agile design. 2014, Θεσσαλονίκη: CND publications).
------
Πληροφορίες

23210 49326

ddzavraka@gmail.com
Ανακοινώσεις
Έναρξη ανακοινώσεων
Οι ανακοινώσεις της Καθηγήτριας Δέσποινας Ζαβράκα θα αναρτώνται σε αυτό…
Αρχείο ανακοινώσεων
Μαθήματα
ΕΧ705 - ΕΠΙΛΟΓΗ 3α ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΕΑΔΣΑ)
Ενδεικτικό Portfolio μελετών