Dr. Καλλιόπη Χουρμουζιάδου

Αρχιτέκτων Μηχανικός - Εντεταλμένη Διδάσκουσα

Αρχιτέκτων Μηχανικός (ΑΠΘ), με Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στον Αρχιτεκτονικό και Ακουστικό Σχεδιασμό (SSoA)

Η Καλλιόπη Χουρμουζιάδου είναι απόφοιτος (2000) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι μεταπτυχιακές της σπουδές, στο University of Sheffield, UK, ολοκληρώθηκαν το 2002 και αφορούσαν στον αρχιτεκτονικό και ακουστικό σχεδιασμό χώρων παραστάσεων, τη σχέση τους με το τοπίο, με έμφαση στην υλικότητα και στις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες τους. Είναι διδάκτωρ, Doctor of Philosophy, The University of Sheffield (2007), με τίτλο διατριβής ‘Ancient and contemporary use of open-air theatres: Evolution and acoustic effect of scenery design’. Κατά την διάρκεια του διδακτορικού έλαβε τις υποτροφίες Fee-waiver, Incentive Scheme Award και Learned Societies Fund, ενώ παρακολούθησε το διεθνές ‘Intensive Course on the Study and Performance of Ancient Greek Drama’, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με συνδιοργάνωση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα της διατριβής αφορά στην αρχιτεκτονική εξέλιξη των χώρων παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος, στην διαμόρφωση του τοπίου γύρω από το θέατρο, στις σύγχρονες ερμηνείες και αποδόσεις του δράματος, την αναβίωση και τις συμβάσεις σε σχέση με την κίνηση των σωμάτων στο χώρο. Εστιάζει στις εφήμερες κατασκευές (σκηνικά) και στη συμβολή τους στη συνολική εμπειρία του χρήστη, μέσω του αρχιτεκτονικού τους σχεδιασμού, της υλικότητάς τους και της επιρροής τους στο ακουστικό περιβάλλον του θεάτρου. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει θεωρητικές προσεγγίσεις, αρχιτεκτονικές-κατασκευαστικές επιλύσεις, ψηφιακές αναπαραστάσεις, ακουστικές μετρήσεις και προσομοίωση, υποκειμενικές αξιολογήσεις και παραμετρικό σχεδιασμό.

Κατά τη διαμονή της στην Αγγλία συμμετείχε στο εργαστήριο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του 1ου έτους του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και στο Μάθημα ‘Περιβαλλοντικής Προσομοίωσης και Ανάλυσης Κτιρίων’ του Master of Advanced Architectural Studies, The University of Sheffield, καθώς και στο πενθήμερο workshop ‘Material Matters: Materiality and the Senses’, University of East London. Από το 2007 συμμετείχε σε εργαστήρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Μεταξύ 2015 και 2022 δίδασκε στο πρόγραμμα BA(Hons) της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και University of East London (RIBA part 2), στα ετήσια εργαστήρια σύνθεσης και στον τομέα Technical, Environmental and Professional Studies. Από το 2015 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ‘Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος’ ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με ανάληψη τμημάτων και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών. Από το 2021 έχει αναλάβει, ως ακαδημαϊκός υπότροφος, την διδασκαλία των μαθημάτων Δομικής Τέχνης ΕΑ102, ΕΑ206, ΕΑ303 και ΕΑ502 καθώς και του μαθήματος ΕΑ615 – Ακουστική Χώρων, του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, με θεωρητικό και συνθετικό περιεχόμενο.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή σύγχρονων θεωρητικών προσεγγίσεων στον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό, σε συνθετικές διερευνήσεις, στη σύμπραξη της αρχιτεκτονικής με άλλα επιστημονικά πεδία και στον διάλογο του αρχιτεκτονικού-αστικού και του ακουστικού σχεδιασμού, τόσο σε θέματα ειδικών κτιρίων, όσο και στο εξωτερικό ακουστικό περιβάλλον (ηχοτοπία). Έχει επιμεληθεί την σύνταξη βιβλίων, έχει συγγράψει κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους διεθνών εκδοτικών οίκων (Springer, Nova Science Publishers, Routledge), έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων. Μέλος επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής συνεδρίων και ειδικών συνεδρίών (sessions), έχει οργανώσει workshops και think-tanks αρχιτεκτονικής, εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και έχει προσκληθεί για διαλέξεις από φορείς και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Υπήρξε επικεφαλής της ομάδας «WG4 - Δημιουργία και Σχεδιασμός» και μέλος της επιτροπής διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Δράσης COST «Soundscape of European Cities and Landscapes», TD0408, 2008-2013, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής (HEL.IN.A) και μέλος διεθνών φορέων και ινστιτούτων αρχιτεκτονικής και ακουστικής (UIA, IOA, EAA).

Από το 2000 έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό μελετών στον αρχιτεκτονικό, αστικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, σε έργα μεγάλης πολυπλοκότητας αλλά και σε ιδιωτικά έργα σε όλα τα επίπεδα κλίμακας – έργα αποκατάστασης, επανάχρησης και ανάπλασης βιομηχανικών συγκροτημάτων, επαγγελματικούς χώρους, κτίρια κατοικιών, ξενοδοχεία, ξενώνες – οικοτροφεία και σχολεία, εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Από το 2010 διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο arch6-architecture studio με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με βραβεύσεις και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς - ‘Rainscape Stories’, ‘Urban Shell’, ‘The city is my learning space: Thessaloniki Sensescapes’-, με δημοσιεύσεις και εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου.

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Αστικός Σχεδιασμός, Ακουστικός Σχδιασμός, Τοπίο και Ηχοτοπίο

1 μονογραφή διδακτορικού, 1 μονογραφή μεταπτυχιακού, 1 ερευνητικό πρόγραμμα, 1 έκδοση βιβλίου, 5 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, 3 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 32 Δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων, 45 ετεροαναφορές στο Scopus, 205 ετεροαναφορές στο google scholar, 2 αναφορές του ειδικού επιστημονικού τύπου, 9 δημοσιεύσεις αρχιτεκτονικού έργου, 9 συμμετοχές σε εκθέσεις

Υποτροφίες: Fee Waiver, Incentive Scheme Award, Learned Societies Fund. Διαγωνισμοί: 2020 Επιλεγμένο Έργο στην κατηγορία Professional για την πρόταση “Rainscape Stories” στον διαγωνισμό Architettura e Natura VIII Premio Simonetta Bastelli, Associazione culturale “architetto Simonetta Bastelli, http://www.architetturanatura.com/wp-content/uploads/2020/09/Risultati-2020_corretto.pdf

2018 2º βραβείο Διαγωνισμού Προσχεδίων Ανάπλαση Πλατείας Πύρρου στα Ιωάννινα, για την πρόταση: “Rainscape Stories”,
2017 Συμμετοχή με Πρόσκληση στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης Φοιτητών στο Anatolia College Thessaloniki

2015 1º βραβείο Διαγωνισμού Ιδεών Μαθαίνω από την πόλη μου, (Grundvig, “The city is my learning space”) για την συμμετοχή μου στην πρόταση: “Thessaloniki sensescapes” [http://thessensescapes.blogspot.gr/ ], σε συνεργασία με Κ. Σακαντάμη, Μουσείο ΝΟΗΣΙΣ

2011 Διάκριση για τη συμμετοχή “Urban Shell – Αστικό κέλυφος στο όριο στεριάς και θάλασσας” στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό των στάσεων της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (επιλέχθηκε για την 2η φάση)

Ενδεικτικό Portfolio μελετών