----- ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΣΠΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ -------   ------ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤ-ΑΡΧΙΤ & LOGO ANIMATION ------

Δρ. Παρασκευή (Βίκυ) Κερτεμελίδου

Αρχιτέκτων Μηχανικός - Επίκουρη Καθηγήτρια

Αρχιτέκτων Μηχανικός (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.), Αρχιτέκτων Εσωτερικού Χώρου (ΠΑ.Δ.Α.) με Μεταπτυχιακό στη Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού (Δ.Π.Μ.Σ., Α.Π.Θ.) και Διδακτορικό στην θεωρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό μουσείων και εκθέσεων και στην ταυτότητα του χρηστικού αντικειμένου (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.).

Η Παρασκευή Κερτεμελίδου είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.),  και Αρχιτέκτων Εσωτερικού Χώρου (Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, ΠΑ.Δ.Α.). Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Μουσειολόγου (Δ.Π.Μ.Σ., Α.Π.Θ.) και είναι Διδάκτωρ Αρχιτέκτων Μηχανικός  (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας III Αρχιτεκτονικής Γλώσσας Επικοινωνίας & Σχεδιασμού, Ε.Μ.Π)

Η διδακτορική της διατριβή εντάσσεται στη γνωστική περιοχή της θεωρίας του σχεδιασμού μουσείων και εκθέσεων. Συγκροτεί νοητικά σχήματα για την αναγνωσιμότητα και περιγραφή του καθημερινού αντικειμένου και του σύγχρονου μουσείου, σημαντικά πεδία της ερευνητικής, εκπαιδευτικής και πρακτικής προβληματοθεσίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Επιχειρεί ένα ερμηνευτικό σχήμα του υλικού πολιτισμού μέσα από την κατανόηση της ιστορίας και ανάλυσης του χρηστικού αντικειμένου και της ιστορίας και θεωρίας του μουσειακού θεσμού και της εξέλιξης του θεσμού του μουσείου. Διερευνώνται και αναδεικνύονται οι μεταπτώσεις της ταυτότητας του βιομηχανικού χρηστικού αντικειμένου ως αποτελέσματος διαδικασιών επιλογής και επανα-νοηματοδότησης του στην εκάστοτε μουσειακή εκθεσιακή συνθήκη και η σημασία αυτής της διαδικασίας για την συμβολή του βιομηχανικού χρηστικού αντικειμένου στη διαμόρφωση των ταυτοτήτων των κοινωνικών υποκειμένων.

Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια, με γνωστικό αντικείμενο «Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου και Χρηστικό Αντικείμενο»  στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος διδάσκοντας τα μαθήματα: «Ιστορία και Θεωρία του Σχεδιασμού (design)», «Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Πολιτιστικών Χώρων και Εκθέσεων», «Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Επανάχρηση Κτιρίων» και «Σχεδιασμός (design) Επίπλου & Αντικειμένου»

Διδάσκει επίσης στο Τμήμα Κινηματογράφου  της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ως Επίκουρη Καθηγήτρια σύμφωνα με το διάταγμα Ν4009/2011 και ως διδάσκουσα σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80.

Η Παρασκευή Κερτεμελίδου έχει πρόσθετο διδακτικό έργο, με τη μορφή αυτόνομης διδασκαλίας, συνδιδασκαλίας, θεματικών διαλέξεων και επίβλεψης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών «Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού »,  «Επιστήμες της Αγωγής» του Α.Π.Θ. και  «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου» στο Ε.Μ.Π.

Επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ε.Α.Π.  και στο διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου: Αειφορικός και Κοινωνικός Σχεδιασμός» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

  • Υπεύθυνη διαδικασίας πτυχιακών εργασιών
  • Μέλος της Επιτροπής Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας φοιτητών του ΔΙΠΑΕ
  • Μέλος συνέλευσης τμήματος
  • Μέλος επιτροπής αξιολόγησης Συμβασιούχων καθηγητών
  • Μέλος επιτροπής αξιολόγησης κατατακτήριων εξετάσεων

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται  στην μουσειολογία με έμφαση στην αρχιτεκτονική του σύγχρονου μουσείου, στο νοηματικό και χωρικό σχεδιασμό εκθέσεων και στη διαλεκτική  σχέση μεταξύ της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του βιομηχανικού σχεδιασμού. 
Συμμετέχει στο εργαστήριο “Σχεδιασμός, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστική Τεκμηρίωση” της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑ.Δ.Α. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχοντας αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία.

Το εφαρμοσμένο αρχιτεκτονικό της έργο περιλαμβάνει: εκθεσιακή αρχιτεκτονική-μουσειολογικές μελέτες, ειδικά κτίρια (εμπορικά κέντρα, εργοστάσια, ξενοδοχεία, καταστήματα, συνεδριακά κέντρα), αστικές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών, εξοχικές κατοικίες, μελέτες οργάνωσης εσωτερικών χώρων, μελέτες οργάνωσης & διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων , αποτυπώσεις - αποκαταστάσεις κτιρίων και συνόλων.

Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά και επιστημονικά προγράμματα με θέματα κυρίως πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά  και έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε συλλογικούς τόμους, καταλόγους εκθέσεων,  κ.α.

Έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Αρχείο συλλογής μοντέρνας/ σύγχρονης τέχνης και επίπλωσης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. και στο Αρχείο ιστορικής/ εκθεσιακής συλλογής θεατρικών κοστουμιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

---

Πληροφορίες

tel1

23210 49328

email

vickykert@ihu.gr

Ανακοινώσεις

ΧΡ103 ΧΡΩΜΑ (Θ) (E) ΕΑΔΣΑ

Οι φοιτητές/τριες του Τ.Ε.Ι. που έχουν δηλωμένο το μάθημα ΧΡ103 …

Έναρξη ανακοινώσεων

Οι ανακοινώσεις της Καθηγήτριας Βίκυς Κερτεμελίδου θα αναρτώνται σε αυτό…

Αρχείο ανακοινώσεων

Μαθήματα

ΕΑ501Θ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΙV (ΕΑΔΣΑ)

ΕΑ501Ε - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΙV (ΕΑΔΣΑ)

ΠΚ603Θ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (Θ) (ΕΑΔΣΑ)

Ενδεικτικό Portfolio μελετών