--------------- ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 10 ΔΕΚ 2024 ------------------------   --------------- ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΩΣ 31/1/2025 -----------------------   ------------- ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Σ. ΚΟΥΖΕΛΕΑ -------------------

Δρ. Παρασκευή (Βίκυ) Κερτεμελίδου

Αρχιτέκτων Μηχανικός - Επίκουρη Καθηγήτρια

Αρχιτέκτων Μηχανικός (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.), Αρχιτέκτων Εσωτερικού Χώρου (ΠΑ.Δ.Α.) με Μεταπτυχιακό στη Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού (Δ.Π.Μ.Σ., Α.Π.Θ.) και Διδακτορικό στην θεωρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό μουσείων και εκθέσεων και στην ταυτότητα του χρηστικού αντικειμένου (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.).

Η δρ. Παρασκευή Κερτεμελίδου είναι αρχιτέκτων εσωτερικού χώρου (ΠΑΔΑ) και αρχιτέκτων μηχανικός (ΑΠΘ). Συνέχισε τις σπουδές της στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογία - Διαχείριση Πολιτισμού ΑΠΘ (MA) και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στην θεματική περιοχή της μουσειολογίας και της θεωρίας του design στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (PhD). 

 

Η έρευνα της είναι μια απόπειρα ερμηνείας του υλικού πολιτισμού, μέσα από την κατανόηση της ιστορίας και ανάλυσης του βιομηχανικού σχεδιασμού και της ιστορίας και θεωρίας του μουσειακού θεσμού. Διερευνώνται και αναδεικνύονται οι μεταπτώσεις της ταυτότητας του βιομηχανικού χρηστικού αντικειμένου ως αποτελέσματος διαδικασιών επιλογής και επανα-νοηματοδότησης του στην εκάστοτε εκθεσιακή συνθήκη και η σημασία αυτής της διαδικασίας για τη συμβολή του βιομηχανικού χρηστικού αντικειμένου στη διαμόρφωση των ταυτοτήτων των κοινωνικών υποκειμένων. Το βασικό ερώτημα το οποίο επιχειρείται να απαντηθεί είναι αν και κατά πόσο το κοινό βιομηχανικό αντικείμενο παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της κυρίαρχης ιδεολογίας και της ταυτότητας των υποκειμένων που δημιουργείται σε κάθε φάση της ιστορίας του πολιτισμού, συμμετέχοντας στις μεγάλες αφηγήσεις της νεωτερικότητας και στις επιμέρους αφηγήσεις της μετανεωτερικότητας.

 

Από το 2019, είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΔΙΠΑΕ  όπου διδάσκει Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου και Ιστορία και Θεωρία του Design. Διδάσκει Σκηνογραφία στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ και είναι μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων».  Διδάσκει επίσης στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου: Αειφορικός και Κοινωνικός Σχεδιασμός» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.  Έχει εκπονήσει μουσειολογικές μελέτες και έχει επιμεληθεί εικαστικές εκθέσεις. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κύριο άξονα  τον νοηματικό και χωρικό σχεδιασμό εκθέσεων και μουσείων. Είναι συγγραφέας δυο επιστημονικών συγγραμμάτων.

  • Υπεύθυνη διαδικασίας πτυχιακών εργασιών
  • Μέλος της Επιτροπής Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας φοιτητών του ΔΙΠΑΕ
  • Μέλος συνέλευσης τμήματος
  • Μέλος επιτροπής αξιολόγησης Συμβασιούχων καθηγητών
  • Μέλος επιτροπής αξιολόγησης κατατακτήριων εξετάσεων

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται  στην μουσειολογία με έμφαση στην αρχιτεκτονική του σύγχρονου μουσείου, στο νοηματικό και χωρικό σχεδιασμό εκθέσεων και στη διαλεκτική  σχέση μεταξύ της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του βιομηχανικού σχεδιασμού. 
Συμμετέχει στο εργαστήριο “Σχεδιασμός, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστική Τεκμηρίωση” της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑ.Δ.Α. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχοντας αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία.

Το εφαρμοσμένο αρχιτεκτονικό της έργο περιλαμβάνει: εκθεσιακή αρχιτεκτονική-μουσειολογικές μελέτες, ειδικά κτίρια (εμπορικά κέντρα, εργοστάσια, ξενοδοχεία, καταστήματα, συνεδριακά κέντρα), αστικές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών, εξοχικές κατοικίες, μελέτες οργάνωσης εσωτερικών χώρων, μελέτες οργάνωσης & διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων , αποτυπώσεις - αποκαταστάσεις κτιρίων και συνόλων.

Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά και επιστημονικά προγράμματα με θέματα κυρίως πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά  και έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε συλλογικούς τόμους, καταλόγους εκθέσεων,  κ.α.

Έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Αρχείο συλλογής μοντέρνας/ σύγχρονης τέχνης και επίπλωσης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. και στο Αρχείο ιστορικής/ εκθεσιακής συλλογής θεατρικών κοστουμιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

---

Πληροφορίες

tel1

23210 49328

email

vickykert@ihu.gr

Ανακοινώσεις

ΧΡ103 ΧΡΩΜΑ (Θ) (E) ΕΑΔΣΑ

Οι φοιτητές/τριες του Τ.Ε.Ι. που έχουν δηλωμένο το μάθημα ΧΡ103 …

Έναρξη ανακοινώσεων

Οι ανακοινώσεις της Καθηγήτριας Βίκυς Κερτεμελίδου θα αναρτώνται σε αυτό…

Αρχείο ανακοινώσεων

Μαθήματα

ΕΑ501Θ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΙV (ΕΑΔΣΑ)

ΕΑ501Ε - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΙV (ΕΑΔΣΑ)

ΠΚ603Θ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (Θ) (ΕΑΔΣΑ)

Ενδεικτικό Portfolio μελετών